Translate

Creative Commons

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra de Eco-Mama està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Creative Commons

diumenge, 19 de gener del 2014

Ús, cura, rentat, trucs i emmagatzematge de bolquers


A la majoria de nosaltres quan ens parlen de bolquers de tela pensem: “- Uff... quina feinada... no em sobra el temps com per anar fregant bolquers!” I és que la imatge que ens ve al cap és la de les nostres àvies o besàvies rentant la roba amb les mans i fregant les taques; vaja, dedicant un munt de temps a la bugada... i hi ha qui encara va més lluny i t'imagina baixant al riu i fregant els bolquers contra una pedra... (Acudit molt recurrent entre panyaleres)


Bé, com ja sabeu, això no és així, és molt més fàcil, i amb els bolquers d'última generació és gairebé tant pràctic com els d’un sol ús. L'única diferència real és que poses més rentadores.... (entre altres detalls que explicaré a continuació)
  • Quan un bolquer només té pipí, apa, directe a la rentadora (o al cubell de bolquers); quan un bolquer té caca, dependrà de dos factors: 
  1. Si fas servir o no un paper protector del bolquer i 
  2. Si la caca és sòlida o líquida. 

  • Existeixen uns papers protectors pel bolquer que ens faciliten molt els rentats, especialment uns que serveixen per retenir la caca líquida, (la de la llet, la dels lactants) i no deixar que aquesta es quedi enganxada al bolquer. Es posen entre el bolquer i el culet del nadó i, a part de retenir la caca líquida, protegeixen el bolquer del contacte amb les cremes del culet i fan un efecte de sempre sec. 
Són biodegradables, es poden tirar en el WC i si compres dels gruixuts, també es poden rentar dues o tres vegades (augmentant així l’estalvi). Si ens surt una miqueta de caca del paper i taca el bolquer, molt fàcil! ho posem sota el doll de la dutxa, a pressió, i surt en un plis-plas. 
També n’existeixen uns de finets per la caca sòlida, de totes maneres, aquests no els considero tant necessaris perquè si li dónes la volta al bolquer en el WC, la caca sòlida cau directament i gairebé no taca el bolquer. 

Com rentar els bolquers de tela?

Per aconseguir una bona absorció des del primer dia, s’aconsella rentar els bolquers 2 o 3 cops abans de fer-los servir per primer cop, pel fet que els bolquers de tela solen arribar a la seva màxima absorció a partir de la 7na o 8na rentada.

Però, ¿com s’han de rentar els bolquers per assegurar un bon funcionament i allargar la seva vida útil al màxim sense malmetre’ls ni perdre absorció i/o impermeabilitat? 
Doncs cal utilitzar els productes, temperatura, assecat i rutina de rentat adequats, no fent servir ni suavitzants ni assecadora i el detergent, el més neutre i natural possible.
Detergent: De detergents n’hi ha de molts tipus, preferentment farem servir un que no contingui olor, color, ni productes químics i sobretot que no porti suavitzant. (la olor dels detergents es senyal de que deixen residus en el teixit i aquest en contacte amb l’orina fa molt mala olor i malmeten els teixits) També en podem utilitzar un d’específic per bolquers,o les nous de rentat, a mi personalment m’agraden molt, són les que fem servir a casa i és una molt bona opció, ja que són molt més econòmiques que un detergent de bolquers i són totalment naturals, i per tant no generen cap residu químic i deixen, tant els bolquers com la roba, nets i suaus. L’únic inconvenient és que la roba blanca queda grisenca i, en aquest cas, haurem de complementar-lo amb pecarbonatde sodi, afegint-ne una culleradeta de cafè de tant en tant o quan posem roba blanca o els bolquers estiguin molt tacats.
    • No utilitzarem mai un blanquejador de clor, malmet les fibres i l’elàstic.
Suavitzant: No posarem mai suavitzant als nostres bolquers ja que aquest fa que el bolquer perdi absorció perquè s’adhereix al teixit i, a més, aquest residu en contacte amb la orina despren una olor molt molesta, com d’amoníac. El mateix passa amb les restes de sabó o cremes pel culet.
Assecadora: L'assecadora no és una bona amiga dels bolquers de tela, ja que escurça la vida del bolquer i accelera el seu envelliment però, sobretot, està prohibit posar-hi els cobertors ja que aquests podrien perdre la seva impermeabilitat, trencar-se o fondre’s per l’excés de calor. Només s’aconsella posar els absorbents quan ja gairebé estan secs, uns 10 minuts a l'assecadora i així recuperen la suavitat i esponjositat del primer dia, però molt esporàdicament per no malmetre els teixits.
    • Sempre que sigui possible assecarem al sol, ja que aquest és un anti bactericida i blanquejant natural.
Temperatura del rentat: És important seguir les instruccions recomanades pels fabricants del producte i en cas de no especificar la temperatura, els rentarem entre 40º i 60º.
Quantitat de bolquers per rentada: Si fas una rentadora només de bolquers, no la carreguis massa, Lo ideal seria entre 12 i 15 bolquers. Aquests necessiten espai per quedar ben nets
    • TRUC: si tenim algun bolquer que ha sortit de la rentadora amb alguna taca, abans d’estendre’l al sol, posarem suc de llimona a la taca i un cop sec el tornarem a rentar amb la següent bugada.

Com evitar la olor en els bolquers?


Sovint rebo consultes de famílies que em diuen que treuen els bolquers nets de la rentadora, sense pudor, i que en posar el bolquer al seu fill o filla, a la primera gota de pipi, comencen a despendre una olor molt forta i molesta, con d’amoníac. Sense anar més lluny això ens va passar a nosaltres abans de descobrir que el que realment calia era establir una bona rutina de rentat. Però per què passa això?
Això passa perquè al bolquer hi queda alguna resta de pipi, caca, sabó, cremes, calç... i aquestes creen com una pel·lícula en l’absorbent que, a part de perdre absorbència, en contacte amb el pipi fan molta pudor. I això pot passar per varis motius (no eliminar les restes, fer servir molt sabó o poca aigua, deixar masses dies els bolquer bruts, utilitzar aigua massa freda...)

Primer de tot, és molt important establir una bona rutina de rentat:

1. Rentar cada 2 o 3 dies com a màxim. No esperis més de 3 dies en rentar els bolquers o la olor s’adherirà als teixits i costarà molt de treure.

2. Esbandir bé els bolquers per eliminar restes de pipi i caca fent un pre-rentat a la rentadora sense detergent i desprès el cicle normal amb detergent o esbandint-los bé desprès de cada ús. (Si no fem aquest pas estem rentant els bolquers amb aigua bruta)

3. Fer servir aigua calenta (entre 40º i 60º aproximadament) com més calenta millor però seguint les instruccions del fabricant.

4. Com que els bolquers són molt absorbents és important posar poc detergent i molta aigua per evitar que quedin residus de sabó a la roba, com ja hem dit, aquests residus poden fer que el bolquer perdi absorció i a la primera goteta de pipi desprengui una olor a amoníac molt forta.


Si tot i així no aconsegueixo eliminar els olors hauré de fer una cura, és a dir una “sopa de bolquers” per eliminar qualsevol resta de detergent, suavitzant o femta que hi hagi pogut quedar incrustada i em dificulti la seva correcta funcionalitat.

- Sopa de bolquers: Posarem aigua molt calenta a la banyera o un recipient suficientment gran i fondo com per submergir tots els bolquers, amb un parell de gotes de renta vaixelles (Fairy) i una cullerada de pecarbonat de sodi; també es poden afegir, opcionalment, unes gotes d’oli d’arbre de té per desinfectar en profunditat. Ho remenem bé i ho deixem tota la nit en repòs. L’endemà posem els bolquers a la rentadora i hi fem un o dos programes llargs sense detergent fins que ja no surti espuma ni cap rastre de detergent.






I per acabar, una altra pregunta típica és la de “Com emmagatzemar els bolquers de tela bruts?
- Emmagatzematge: Doncs en un cubell o una palangana (millor amb tapa) però sense aigua. No és necessari deixar-los en remull, això pot accelerar el seu envelliment i afavorir la infestació de microbis. No cal esbandir els bolquers abans de posar-los al cubell, però a l’estiu, si el calor ocasiona olors, és una bona manera d’eliminar-les.






Espero haver-te servit d’ajuda responent els teus dubtes i solucionant els possibles problemes que et puguin haver sorgit.





T'animo a descobrir els bolquers de tela i accessoris entre els nostres productes.


Per a més informació us podeu apuntar a la propera xerrada de "bolquers de tela" en el mail info@ecomama.cat o per whatsapp al 646382320


Article en Castellà "Uso, cuidado, labado y almacenage de pañales"




També pots consultar el nostre Facebook















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada